Ghiţă Simona Marinela, Psihoterapeut

Întrebări

Întrebări si Răspunsuri

Cum funcționează terapia?

Atât psihoterapia individuală, terapia cuplurilor cât și terapia de grup vă oferă posibilitatea de a vă transforma viața privindu-vă modul în care trăiți, gândiți și interacționați, apoi transformarea comportamentului dumneavoastră în conformitate cu cele mai înalte aspirații proprii propuse.

De unde știu dacă am nevoie de consiliere?

Dacă te lupți în viața ta sau în relația ta, poți beneficia probabil de terapia individuală sau de cuplu. Oamenii care vin să mă vadă de multe ori s-au săturat să meargă în anumite cercuri, uneori nu mai sunt mulțumiți de modul în care își trăiesc viețile și vor să găsească soluții pentru a se dezlega cu adevărat.

Cât de des lucrați cu clienții?

Lucrez cu persoane o dată sau de două ori pe săptămână, în funcție de specificul vieții lor și de problemele pe care le lucrează. De obicei, lucrez o dată pe săptămână cu cei care vin individual sau in cuplu, iar apoi, în timp ce se îndreaptă către o relație mai bună, o dată la două săptămâni.

Cum mă programez?

Dacă doresti să consulți un psihoterapeut, și vrei să mă contactezi, atunci nu ezita să-mi telefonezi: +40 744 596 172. Programările se pot face printelefon sau e-mail. E posibil să nu pot răspunde telefonului tău deoarece în ședință dedic acel timp persoanei cu care lucrez. Încearcă mai tarziu sau imi poți trimite un sms sau e-mail în care să-ți anunți intenția de a te programa și te voi suna în cel mai scurt timp posibil.

Ce se întâmplă într-o ședință de terapie?

Ședința de terapie va începe cu o analiză a progreselor înregistrate de la ședința anterioară prin atingerea țintelor și dificultăților întâmpinate de client. Apoi, vom stabili un program, astfel încât să putem folosi în mod eficient timpul nostru. Vom analiza de ce lucrurile au mers bine și cum ne putem asigura că lucrurile pot continua să meargă așa. De asemenea, vom utiliza intervenții pentru a elimina problemele existente, analizându-le cu atenție și dezvoltând abilități existente sau noi pentru a le gestiona mai bine în săptămâna viitoare.

Răspunsuri la unele dintre întrebările dvs.

Psihoterapia se aplică la o gamă largă de tulburări psihice, începând cu crizele existenţiale, tulburările din sfera personalităţii, nevrozele, afecţiunile psihosomatice, bolile organice cronice şi terminând cu susţinerea psihoterapeutică a unor pacienţi psihotici aflaţi în faza de remisiune, unde vine în completarea tratamentului psihiatric. Există şi un număr de persoane normale (au succes profesional, familie bine organizată şi afectuoasă, şi-au îndeplinit multe din obiectivele existenţei lor) care vin la psihoterapie pentru că au impresia că nu au trăit la nivelul expectaţiilor lor şi nu şi-au realizat potenţialul psihic la nivel maximal. Aceştia, poate şi pentru că problemele lor nu sunt atât de grave, pot obţine un mare câştig de pe urma psihoterapiei care îi ajută să-şi regleze mai bine procesele şi funcţiile psihice, să-şi dezvolte creativitatea şi să evolueze pe plan spiritual.

Psihoterapia urmărește tratarea problemelor care s-au declanșat deja. Ea se concentreaza pe suferința interioară (anxietate, atacuri de panică, durere, frici, depresie, s.a.). În consilierea psihologică, psihologul urmărește prevenirea unei crize sau a unei probleme mai grave. Aceasta are un caracter formativ, se axează pe dezvoltarea unor abilitați personale.

Interviul preliminar are o însemnătate mare în cadrul demersului psihoterapeutic pentru că adesea clientul se prezintă cu un amalgam nediferenţiat de probleme, iar terapeutul este cel care îl ajută să le ordoneze, astfel încât dificultăţile sunt reduse la dimensiuni rezonabile şi în felul acesta pacientul începe să creadă că schimbarea e posibilă.

Prima ședință are trei obiective asociate interviului preliminar si anume:

- identificarea, evaluarea și explorarea principalelor plângeri ale clientului,

- obținerea unei viziuni asupra stilului interpersonal al clientului, abilităților sale interpersonale și istoricul său,

- evaluarea situației actuale de viață a clientului și a funcționării sale.

Demersul psihoterapeutic va avea ca sarcină să elibereze clientul de anxietate, depresie sau alte trăiri afective care împiedică adaptarea optimală a acestuia la mediu, trăiri care îi perturb comportamentul şi au efecte negative asupra celor din jur, afectând cele mai importante acţiuni ale vieţii individului; activitatea profesională, relaţiile interpersonale, viaţa sexuală, imaginea de sine şi autoaprecierea etc. Mulţi clienți se pot simţi amelioraţi, cel puţin temporar, atunci când au reuşit să scape de simptomele neplăcute care îi deranjează şi care i-au determinat să se adreseze unui serviciu de psihoterapie. În acest context, durata procesului terapeutic este relativ, in funcție de ritmul și nevoile fiecarui client.

Suferinţa psihică se poate manifesta sub forma unor atitudini, sentimente, tipuri de comportament sau simptome care creează tulburări clientului şi de care acesta doreşte să se elibereze. Dacă întâmpinați stări dificile, cu emoții și comportamente negative care vă afectează existența și pe care nu reușiți să le înțelegeți, se recomandă să apelați la un ajutor specializat. Psihoterapeutul este un specialist care este pregatit să vă ajute în aflarea sursei stărilor dvs și să depășiți aceste stări, prin tehnici specifice. E important să vă împărtășiți aceste probleme cu care vă confruntați din timp, astfel încât să nu le dați ocazia să se agraveze sau să vă afecteze în mod negativ și continuu viața.