Ghiţă Simona Marinela, Psihoterapeut

Servicii

Psihoterapia de Cuplu

Ce este Psihoterapia de Cuplu?

Relaţia partenerială îşi pune amprenta pe evoluţia noastră în societate, comportamentele pe care le adoptăm în exterior fiind de cele mai multe ori o consecinţă a atmosferei din cuplu. Psihoterapia de cuplu reprezită o modalitate de tratament psihoterapeutic care se adresează cuplurilor maritale sau necăsătorite ce întâmpină dificultăţi relaţionale. Terapia de cuplu nu se focalizează asupra problemelor personale ale fiecărui membru al cuplului, ci se centrează pe relaţiile interpersonale.

În aceste cazuri, demersul terapeutic nu vizează probleme personale de profunzime ale partenerilor (aspecte care pot fi atinse în terapia individuală a fiecăruia), ci se urmăreşte conştientizarea şi dezvoltarea capacităţilor partenerilor de a relaţiona şi comunica adecvat şi eficient în cadrul relaţiei de cuplu. Cuplurile se întâlnesc cu un psihoterapeut pentru a identifica punctele forte și slăbiciunile fiecărui individ și modul în care această interacțiune contribuie la problemele de relație.

Cum se desfașoară terapia de cuplu?

La început se realizează o evaluare a problemelor de bază cu care se confruntă cuplul. Acestea pot fi manifeste sau latente. În mod necesar, pt a avea o relaţie armonioasă, fiecare partener trebuie să încerce să afle expectanţele şi nevoile celuilalt. În terapie este foarte important ca partenerii să renunţe la ideea că unul îl aduce pe celălalt la terapeut, victimizându-se pe el însuşi prin acest gest şi sugerând că el nu are nici o vină că relaţia nu merge bine. Desigur că, o modalitate de lucru recomandabilă este şi cea care combină terapia individuală cu cea de cuplu.

Mesajul terapeutic caută să redefinească situația în așa fel încât să sugereze cuplului faptul că sunt necesare niște acțiuni diferite, partenerii să creeze ceva nou pentru a-și salva relația. Această intervenție încearcă să introducă un nou element și anume acela de a întreprinde ceva diferit pentru a salva relația de cuplu, in felul acesta putându-se sparge cercul vicios. Dacă resursele emoţionale ale partenerilor sunt mari, în timp, prin exerciţiu şi prin învăţarea unor tehnici adecvate, se ajunge la o relaţie împlinită.

Cine ar putea beneficia?

Terapia de cuplu a apărut ca răspuns la dificultăţile relaţionale ale cuplurilor maritale sau necăsătorite, care prezintă diverse probleme, precum:

  • Dificultăţi de comunicare;
  • Nemulţumiri legate de satisfacerea nevoilor şi aşteptărilor fiecăruia;
  • Conflicte legate de repartiţia puterii şi luarea deciziilor.

Care sunt câteva beneficii?

În astfel de situaţii, o abordare a problematicii cuplului, în care să fie implicaţi ambii parteneri, este mai eficientă decât o terapie individuală a fiecăruia.

  • Identificarea problemelor existente în cuplu, cauzele acestora și eventualele soluții;
  • Învăţarea de modalităţi non-agresive de comunicare şi de negociere a conflictelor;
  • Identificarea punctelor comune existente în cuplu, dar pe care partenerii nu le văd în momentul respectiv;
  • Conştientizarea şi modelarea reciprocă a aşteptărilor de rol a celor doi;
  • Creşterea senzitivităţii şi a capacităţii de înţelegere faţă de sentimentele şi nevoile celuilalt;
  • Dezvoltarea capacităţii partenerilor de a-şi exprima şi comunica adecvat sentimentele;
  • Identificarea unor modalităţi de compromis satisfăcătoare, în vederea evitării unor conflicte ulterioare;
  • Clarificarea expectaţiilor şi nevoilor reciproce, a sistemelelor de valori, credinţe şi atitudini personale.

Cum as putea începe?

Primul pas pentru a începe psihoterapia ar fi să sunați la Cabinetul meu pentru o întâlnire de admisie. Programările se pot face prin telefon: +40 (744) 596172 sau prin e-mail la programări@simonaghiţă.com.

Aceasta este una din primele întâlniri cu mine. Este o programare de o oră, în care voi încerca să realizez o evaluare, să formulez şi să discut ipoteze asupra problematicii constatate, asupra modelelor relaţionale observate şi să elaborez strategia de intervenţie pentru viitor.