Ghiţă Simona Marinela, Psihoterapeut

Servicii

Psihoterapia Individuala

Ce este Psihoterapia Individuală?

In cadrul psihoterapiei individuale, unul din aspectele cele mai importante constă în faptul că beneficiarul ajunge să-şi construiască propriul său sistem de valori, să-și dezvolte un mod mai adecvat de a percepe realitatea înconjurătoare şi de a gândi, să abordeze un tip de raţionament mai corect şi mai sănătos. Dacă experimentezi disconfort emoțional datorat unor întrebări la care nu ai răspunsuri, dacă modul în care iti trăiești viața te nemulțumește sau te regăsești într-un impas existențial, psihoterapia poate reprezenta instumentul necesar depașirii dificultăților emoționale, găsirii unui răspuns pentru a face schimbările pe care nu ai reușit până acum să le faci singur.

Clientul coboară de la un nivel înalt de generalitate la o percepere mai fină şi mai diferenţiată a realităţii. Astfel, de pildă, clientul care se prezintă la psihoterapie şi afirmă că este un caz fără speranţă, că este o persoană fără valoare, ajunge datorită psihoterapiei să realizeze că, deşi uneori s-a comportat ca un individ fără valoare, alteori dimpotrivă, a dat dovadă de calităţi deosebite şi s-a comportat adecvat.

Cum se desfașoară Psihoterapia individuală?

În cadrul ședinței de psihoterapie, voi sta fața în față cu tine. Te voi încuraja să discuți despre gândurile și emoțiile tale, precum și despre ceea ce te supără. Nu trebuie să-ți faci griji dacă ți-e greu să vorbești despre emoțiile tale; sunt pregătită să te ajut să obții mai multă încredere și mai mult confort.

Vom stabili impreună obiectivele dumneavoastră, astfel încât să putem folosi în mod eficient timpul nostru. De asemenea, voi utiliza intervenții pentru a elimina problemele existente, analizându-le cu atenție și ajutându-vă să dezvoltați abilități existente sau noi pentru a le gestiona mai bine.

Cine ar putea beneficia?

Este important de știut încă de la început că există o multitudine de probleme care pot fi abordate cu succes și soluționate prin psihoterapie. Se pot adresa unui psihoterapeut persoanele cu o problemă din categoriile:

  • Dificultăţi de integrare şi relaţionale care se simt inadecvat în grup și au dificultăți de comunicare cu ceilalți;
  • Criză de dezvoltare (criza de adolescență, menopauza, andropauza etc.) sau impas existenţial (întrebări legate de preocupările existențiale majore: viață, moarte, libertate, sens etc.);
  • Manifestări psihopatologice acute, recent apărute, consecinţa unor situaţii stresante (traumatizante): o schimbare semnificativă de viață ce determină circumstanțe neplăcute continue ca: decesul unei sau unor persoane apropiate, expatrierea, pierderea serviciului sau a statutului marital etc. (tulburări de adaptare);
  • Imagine de sine fragilă, instabilă, nesigure, cu nivel de anxietate ridicat, cu idei eronate despre posibilitățile și limitele personale.

Care sunt câteva beneficii?

Psihoterapia individuală oferă mai multe beneficii, printre care:

  • Reducerea tendinţelor nevrotice;
  • Scăderea anxietăţii;
  • Achiziţionarea unor abilităţi de a face faţă stresului;
  • Atitudini şi sentimente mai constructive;
  • O abordare mai obiectivă a realităţii;
  • Reducerea numărului de comportamente defensive cât şi o bună conştientizare a comportamentelor defensive care încă mai persistă;
  • O mai bună acceptare a eului propriu şi a reacţiilor emoţionale proprii ca făcând parte din cadrul eului propriu;
  • Modificarea în sfera comportamentului de la un comportament imatur la unul mai matur;
  • Un mod mai eficient de funcţionare la nivel cognitiv;
  • Creşterea toleranţei la frustraţie a clientului;
  • Reducerea tensiunii şi încordării psihice;
  • Creşterea tendinţei de unificare şi integrare în sfera personalităţii;
  • Capacitate mai bună de a face faţă sarcinilor cotidiene.

Cum as putea începe?

Primul pas pentru a începe psihoterapia ar fi să sunați la Cabinetul meu pentru o întâlnire de admisie. Programările se pot face prin telefon: +40 (744) 596172 sau prin e-mail la programări@simonaghiţă.com.

Aceasta este una din primele întâlniri cu mine. Este o programare de o oră, în care voi încerca să realizez o evaluare, să formulez şi să discut ipoteze asupra problematicii constatate, asupra modelelor relaţionale observate şi să elaborez strategia de intervenţie pentru viitor.