Ghiţă Simona Marinela, Psihoterapeut

Servicii

Psihoterapia de Grup

Ce este Psihoterapia de Grup?

Experiența în cadrul grupului poate produce modificări permanente la nivelul personalității individului și astfel scopurile dezvoltării personale și cele ale grupului nu mai apar ca fiind separate. În cazul majoritătii terapiilor de grup, interesul de bază ramâne centrat asupra conștientizării, exprimării și acceptării propriilor sentimente de către fiecare membru al grupului. Grupul de întâlnire are nevoie pentru a-și îndeplini rolul psihoterapeutic să fie coeziv, membrii grupului acordându-și încredere unii altora, iar terapeutul ca leader al grupului facilitează procesele ce se petrec în grup la nivel minimal.

În cadrul psihoterapiei de grup subiecții își percep propria situație, fiind sustinuți de ceilalți membri ai grupului. Membrii grupului profită de pe urma psihoterapiei simțindu-se acceptați de ceilalți membri ai grupului și de către psihoterapeut. Ei găsesc în situația de grup condiții care să le permită să nu mai dezvolte anxietatea care-i face ineficienți în relațiile cu ceilalți și nefericiți atunci când rămân singuri cu ei inșiși. În grup, clientul se simte liber să se autoexamineze, fiind asigurat de faptul că problemele sale vor fi înțelese așa cum sunt și că el va fi respectat ca persoană.

Cum se desfașoară Psihoterapia de grup?

Un mod tipic de a începe este cel în care fiecare membru al grupului povestește ceva despre el și despre problemele sale. Acest lucru se realizează informal, fără presiune din exterior. Terapeutul reamintește, de regula, că obiectivele grupului sunt cunoscute tuturor și că grupul iși poate urma propriile sale reguli.

Unele grupuri pot avea dificultăți de a demara: se lanseaza unele afirmatii care sunt imediat urmate de retrageri sau apar cu o notă de umor crispat care întârzie dezvoltarea unui sentiment de securitate în cadrul grupului. Alte grupuri debutează imediat, ca în psihoterapia individuala, unde clientul tulburat de anxietate simte o nevoie disperată de a-și comunica sursele de perturbare.

Cine ar putea beneficia?

Psihoterapia în grup poate aduce beneficii celor care:

  • Au nevoie de un sprijin suplimentar față de psihoterapia individuală;
  • Au nevoie de un loc sigur pentru a-și îmbunătăți abilitățile interpersonale.

Care sînt cîteva beneficii?

În grupurile unde se lucrează predominant ”aici şi acum” este stimulată interacţiunea în prezent:

  • încurajează activismul: autodezvăluirea, adresarea întrebărilor, feed-backul, oferirea suportului emoţional, dar autodezvăluirea nu este forţată, se realizează în ritmul propriu;
  • stimulează oferirea unui feed-back constructiv: oferit în prezent, fără a jigni, blama, critica, centrat pe ideile şi trăirile afective trezite de comportamentul celorlalţi;
  • ajută participanții să-și rezolve mai bine problemele de viață, percepând mai realist realitatea externa;
  • ajută participanții să se accepte mai bine ca persoane; şi
  • trezește dorința și creează posibilitatea de a fi ei inșiși.

Cum as putea începe?

Primul pas pentru a începe psihoterapia ar fi să sunați la Cabinetul meu pentru o întâlnire de admisie. Programările se pot face prin telefon: +40 (744) 596172 sau prin e-mail la programări@simonaghiţă.com.

Aceasta este una din primele întâlniri cu mine. Este o programare de o oră, în care voi încerca să realizez o evaluare a personalităţii dumneavoastră, căutând să pun în evidenţă problemele principale şi particularităţile psihice al dumneavoastră. Voi incerca să identific punctele forte, punctele slabe și tipurile de obiective care ar putea fi propuse.